Vårt förhållande till naturkrafterna...

Vindobs-1

Innan vi lämnar landbacken

Försök alltid att ha med dig en färsk väderleksrapport innan du ger dig av.

Lyssna på sjövädret/titta på sjövädret & kika gärna på flera platser och jämför SVT, Foreca…, och glöm inte åskan…  En betydligt förnämligare tjänst finns också från SMHI där du får detaljerade prognoser 390:-/säsong även Foreca har en bra vindprognos. Och det finns faktiskt ett kanotväder på webben.

wind

Vind

Gå aldrig ut på läsidan av en ö/landmassa i blindo.... Kontrollera alltid på lovartsidan innan ni ger er av, det är där du ser eländet som väntar.. Likaså skall man vara mycket försiktig när man går ut från läsidan från en landmassa, du ser inte våghöjden och kommer att få en ökande vind bakifrån som kan bli mycket otrevlig.

submarine

Vågor

Sjö/vind bakifrån ställer högre krav på paddlaren, undvik om möjligt detta i kraftig sjögång/vind. Var särskilt försiktig i grunda skärgårdar där vågorna plötsligt kan bli svårbemästrade.

Undvik att gå för nära land på lovartsidan om öar etc. Det gäller inte minst när det är höga klippor. De stående vågorna skapar en rufsig tillvaro och skulle någon få det riktigt rufsigt finns ingen tid att hjälpa denne innan han dunkar både sig och kajaken i urberget...

Vid hårt väder är det viktigt att hålla samman gruppen. Men också att ha så stort avstånd mellan kajakerna så inga sammanstötningar inträffar. Detta gäller främst i medsjö, där en surfvåg kan placera en kajak ovanpå en annan....

Vid hårt väder är det mycket viktigt att Du planerar din färdväg så Du inte exponerar dig för vågor som haft lång stäcka att byggas upp. Är det dessutom ett område med en avsmalnande passage kan det bli mycket besvärliga vågor.

Dimma-1

Dimma

Undvik om möjligt att paddla i stark dinmma, du varken ser eller blir sedd vilket kan vara en mycket olycklig kombination.....

Om Du trots allt hamnar i en situation där Du tvingas paddla i dimma, sikta på mitten av öarna skall passera så du inte missar dem. Det är mycket svårt att göra avstånds bedömningar i dimma & väldigt få paddlar rakt fram utan referenspunketer.

2004112159

Kallt vatten

Ska du vara extra noga med att båda du och sällskapet kan olika typer av räddningstekniker.

Alltid se till att säkerhetsmarginalerna är större i allt du gör på sjön..

Bör Du hellst ha torrdräkt eller kajakjacka & byxor som minimera vatten genomströmningen om du skulle bada.

Se till att Du trycker ur luftkudden i torrdräkten, eftersom den kan försvåra en vetexit....

Ovana paddlare som inte är säkra på handgreppen och har tränat kamraträddning bör inte paddla i kallt vatten.

 

Värme

Riktigt varma dagar  måste man vara extra noga med vätsketillförsel, var uppmärksam på huvudvärk och illa mående då har du slarvat. 

Dessa dagar är det dessutom nödvändigt med solskydd på huvudet.... Vi har dessa dagar med framgång hållit huvudet kallt medhjälp av en ren wettexduk som man blöter och lägger i kepsen...;-)

040730 231242 490

Mörker

Om du paddlar i skymmningen ska du någon form av belysning som hjälper andra båtar etc. att se dig. Förlita dig aldrig bara på att du ska hinna undan!!

Extra viktigt med uppsikt runtom!!!

2022-08-09 06:51 Friluftsfrämjandet Norrviken.