Kajaken

040726 100232 114 2

Kajaken

Din kajak bör ha vattentäta skott. Dvs, väggar i kajaken som ser till att vattnet bara kommer att hamna i sittbrunnen vid en ev kapsejsning. Skälet är att en skottlös kajak är betydligt svårare att bärga vilket förlänger tiden i vattnet för den badande... (På grad 4-5 turer kräver vi skott på deltagande kajaker.)

Dessutom skall det finnas möjligheter att sätta en bogseringslina i för/akter med en karbin hake för att lätt kunna hjälpa till med bogsering om så krävs.

paddel

Paddel & Kapell 

En lina mellan kajak och paddel hindrar denna från att driva iväg från kajaken om du skuille ta dig ett dopp. Linan bör dock sitta med karbinhake så den lätt kan lossas fråm kajaken.

Se alltid till att du har säkerhetsstroppen på kapellet tillgänglig, så den inte ligger under kapellet. Skulle du gå runt och kapellet inte lossnar för dig (vilket är det absolut vanlgaste) så är det ganska trevligt att ha denna att dra i för att få loss kapellet...

igelkottar

Lösa saker i sittbrunnen

Var mycket försiktig med för mycket prylar i sitt brunnen, dessa kan hindra dig från att komma loss om det vill sig illa. Uppblåsta flottörer under knäna är skönt men kan vara farligt.

 rodermek

Underhåll av kajaken 

En vanlig källa till bekymmer när det friskar i är trasiga prylar... Ta som vana att kontrollera rodervire och infästningar av roder, samt skäddors funktion innan turen. Skäddans funktion ska Du dessutom kontrollera så snart Du lämnar en sandstrand... Grus i skäddanboxen är ett vanlgt bekymmer..

2022-05-26 13:06 Friluftsfrämjandet Norrviken.